Verzet tegen eindtoets vindt geen gehoor in Den Haag
Leerkrachten en bestuurders komen in verzet tegen de ‘momentopname’ in groep acht
Ouders, docenten, de Inspectie en onderwijsbesturen zijn in de ban van de eindtoets in groep acht, voorheen bekend als de Citotoets. De uitkomst is levensbepalend. In onderwijsland groeit het verzet ertegen.
De eindtoets heeft als doel om Nederlandse groepachters via een vaste verdeelsleutel te ordenen, en wel zodanig dat de uitkomst jaarlijks stabiel is om controle te houden over hoeveel leerlingen op de verschillende niveaus terechtkomen. Maar ouders en docenten zien binnen het systeem scheefgroei: kinderen komen op verkeerde scholen terecht, de maatschappij loopt talent mis, het onderwijs verslechtert.
De oplossing, zeggen zij: schaf de toets af en selecteer later, zoals alle landen om ons heen dat doen.
Onderzoekscollectief Spit dook in de wereld van de toetsen en sprak met onderwijsprofessionals, de Onderwijsinspectie en wetenschappers. ‘Ouders, docenten en besturen zijn op zoek naar houvast’, ziet organisatiewetenschapper Berend van der Kolk. Oud-rector en bestuurder Marten Elkerbout stelt: ‘Het is godsonmogelijk om van twaalfjarige kinderen te voorspellen welk diploma ze over zes jaar hebben.’
Maar als je stopt met toetsen, ontkom je niet aan een systeemverandering. En daar begint politiek Den Haag niet aan.
Lees hier ons hele onderzoek op onze website.
Meer van dit soort journalistiek?
Ons werk is tijdrovend en kostbaar. Jouw donatie helpt ons de volgende keer nog dieper te graven!