Russisch bedrijf in haven Velsen en een bedenkelijke nieuwe vismethode
Spit duikt opnieuw in de schimmige wereld van de internationale visserij
Spit volgt misstanden in de visserijwateren al jaren op de voet, en binnenkort verschijnt weer een reeks nieuwe artikelen uit dit dossier.
We werken aan een onderzoek naar de inhuur van arbeidsmigranten die lange dagen maken, en slecht betaald en behandeld worden. Ook ontdekten we dat Noorse onderzoekers jaren geleden een grote visserijfraude in Nederland blootlegden. Met dat onderzoek – 53 afgeronde zaken – werd juridisch nooit iets gedaan. Er werden weliswaar extra controle-eisen ingevoerd, maar die nam Nederland nooit serieus. Dit bedrijf is nog steeds een grote speler in de haven van Velsen.
Ook doken we opnieuw in overbevissing. Nadat Nederland de Europese Commissie misleidde door veel meer vergunningen af te geven voor de experimentele ‘pulsvismethode’, kwam een verbod op die vistechniek. Inmiddels hebben de Nederlandse vissers geïnvesteerd in een nieuwe techniek: flyshooting. Veel duurzamer dan pulvissen lijkt die methode niet.
Bram Logger, lid van Spit: “Misstanden in de visindustrie lijken op die in de olie- of mijnbouwindustrie: een publieke hulpbron, de vis in de zee, wordt door private partijen voor winst geëxploiteerd, terwijl de overheid toezicht moet houden.”
Geïnteresseerd in het onderwerp?
In onze eerdere visserijverhalen bleek dat er in de vishandel sprake is van corruptie en overbevissing. De controle schiet vaak gigantisch tekort. De toegang tot natuurlijke rijkdommen zijn door visserijquota tot een verhandelbaar privaat bezit gemaakt. Daardoor worden de rijke visserijbedrijven steeds rijker, terwijl er voor kleine vissers, die veelal duurzamer werken, nauwelijks nog droog brood te verdienen valt.
Spit in de krant:
Afgelopen maandag werd Spit-lid Catrien Spijkerman geïnterviewd in dagblad Trouw over het belang van goede onderzoeksjournalistiek. Ze sprak over de totstandkoming van haar onderzoek naar private zorginvesteerders, zoals het inmiddels failliete en malafide bedrijf Co-Med, waarmee zij en Spit-collega Roos Menkhorst genomineerd zijn voor De Loep, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. “Het begon allemaal met een ‘niet-pluis-gevoel’. We hoorden overal om ons heen dat het moeilijk was om de huisarts te bereiken. Je kon je niet meer inschrijven bij een praktijk, of de telefoon werd niet opgenomen. Dat vonden we opmerkelijk.”
Lees het interview hier terug.
Meer van dit soort journalistiek?
Spit heeft geen groot kantoor, dure website en marketingbudgetten, maar een eenvoudig doch professioneel zolderkamer-model gericht op journalistiek grondwerk. Ons werk is tijdrovend en kostbaar, en een (kleine) donatie helpt ons de volgende keer weer ietsje dieper graven.
Wat een waanzin, overbevissing in de Noordzee. Waar nog slechts een klein gedeelte van de ooit grote Nederlandse vloot vist. Een vloot die kapot gemaakt door de Europese regelzucht. En dan spreken van overbevissing is echt bizar.