De Omgevingswet doet precies wat voorkomen moest worden
Gemeenten luiden de noodklok, Spit zag het in januari al aankomen
Een schuurtje plaatsen, een boom kappen of een dakkapel plaatsen; voor al die zaken moet de burger bij de gemeente zijn. In januari trad de langverwachte Omgevingswet in werking – de grootste wetgevingsoperatie in de parlementaire geschiedenis, die het voor burgers simpeler moet maken om aanpassingen te doen aan hun omgeving. Hoe vergaat het de burger?
Spit volgde de invoering van de wet op de voet en voorzag aan de hand van gesprekken met experts kafkaëske toestanden. Begin deze maand luidde ook de Nederlandse Vereniging van Gemeenten de noodklok over de ontstane situatie. De nieuwe regels zijn nog niet overal duidelijk en niet gebruiksvriendelijk. De wet heeft het tegenovergestelde effect: het is allemaal véél complexer geworden.
In een van onze best gelezen stukken van dit jaar proberen Spit-journalisten Bram Logger en Parcival Weijnen een vergunning voor een fietsschuurtje aan te vragen. Wat volgde: een doolhof van formulieren en een trits vragen van Rijk, gemeente, provincie en waterschap. Een wetgevingsjurist noemt de wet in datzelfde stuk ‘onleesbaar’. “Over de Omgevingswet is weleens gezegd dat het net de zeven delen van Harry Potter zijn, uit elkaar getrokken en op alfabetische volgorde opnieuw ingebonden in een boek.”
Volgens de jurist zijn de grote projectontwikkelaars en de consultancybureaus op dit moment de grote winnaars. “De verliezers zijn de burgers.”
Spit blijft de gebeurtenissen rond de Omgevingswet vanzelfsprekend volgen. Wil je ons hierbij steunen, of heb je een tip? Ga naar onze site of mail naar info@onderzoekscollectiefspit.nl.
Meer van dit soort journalistiek?
Ons werk is tijdrovend en kostbaar. Jouw donatie helpt ons de volgende keer nog dieper te graven!
Met dank aan Hugo de Jonge
Wat volgt is straks alle narigheid met het invaren van onze pensioenen. Met dank aan huidig burgemeester Caroline Schouten.
En Hugo CvdK te Zeeland?