Aantal toekomstige ouderenverzorgers daalt schrikbarend
Spit voorziet een infarct in de zorgsector
Verzorgenden vormen het hart van de ouderenzorg; ze halen de ouderen dagelijks uit bed, wassen ze, kleden ze aan en geven ze te eten. Met zestig procent maken verzorgenden het grootste deel uit van alle werknemers in de ouderenzorg. In verpleeghuizen ligt dit percentage nog hoger.
Uit nieuwe cijfers, onlangs gepubliceerd in een artikel in de Volkskrant, blijkt dat het aantal studenten dat kiest voor een opleiding tot verzorgende de afgelopen vijf jaar met 41 procent is gedaald. Een schrikbarend percentage. Spit voorspelde het toekomstige zorginfarct al eerder in een uitgebreid onderzoeksverhaal over de positie van verzorgenden in de ouderenzorg.Â
In dat artikel beschrijven Spit-leden Roos Menkhorst en Catrien Spijkerman aan de hand van twee verpleeghuizen in Rotterdam Charlois en in Amsterdam-Oost waar het knelt en waarom de tekorten nou juist in de ouderenzorg zo groot zijn. Het grootste probleem is het gebrek aan waardering, zo vertelden de tientallen medewerkers Menkhorst en Spijkerman.
Wie zijn die medewerksters – bijna allemaal zijn ze vrouw – die (straks) onze ouders uit bed halen? Ze zijn vaak vrouw, werken in kleine contracten, ze moeten flexibel zijn en hun onregelmatige werktijden combineren met de zorg voor een gezin (vaak zijn ze alleenstaand en kostwinner), ze zijn daarbij ook nog vaak mantelzorger en moeten rondkomen van lage salarissen. ‘Het draait allemaal om de vraag: wat heeft de samenleving over voor de ouderenzorg?’, aldus een bestuurder van een grote ouderenzorginstelling.
Wil je meer lezen over de (ouderen)zorg? Kijk dan vooral op onze site en steun ons bij het maken van toekomstige verhalen. En heb je een tip? Mail die dan naar info@onderzoekscollectiefspit.nl
Meer van dit soort journalistiek?
Ons werk is tijdrovend en kostbaar. Jouw donatie helpt ons de volgende keer nog dieper te graven!